Het personaliseren van je sneakers is een fantastische manier om je stijl te uiten. Verven is een essentiële stap in dit proces. Voor de beginners onder ons - maak je geen zorgen! We nemen je bij de hand en gidsen je door het hele proces. Laten we wat unieks maken!

We houden het simpel en duidelijk. Geen ingewikkelde taal, alleen heldere instructies. 

Welke stappen moet ik nemen voor de voorbehandeling?

Alle informatie over  het voorbehandelen van je sneakers vind je terug op de instructiepagina die daarvoor is gemaakt.

Hoe kies ik de juiste verf en tools?

Kies de juiste soort verf, afhankelijk van de materialen op je sneaker.

Het is van cruciaal belang om de juiste verf te kiezen, aangezien dit de levensduur, het uiterlijk en de feel van je gecustomizeerde sneakers zal bepalen.

 • Leer: Voor lederen sneakers raden wij leerverf aan. Leerverf is super flexibel. Het is geformuleerd om mee te bewegen met het leer. Dit betekent dat de verf niet zal barsten, schilferen of afpellen wanneer je loopt. De leerverf is slijtvast en zal er gedurende lange tijd fris en levendig uitzien. Er is een breed scala aan kleuren, waardoor je meer vrijheid hebt om je creativiteit de vrije loop te laten.

 • Canvas/Textiel: Voor canvas en textiel sneakers heb je textielverf nodig die diep in de vezels penetreert en een heldere kleur geeft zonder de flexibiliteit van de stof te beïnvloeden.

 • Suède/Nubuck: Dit zijn delicate materialen die speciale aandacht nodig hebben. Kies een verf die specifiek voor suède en nubuck is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat de originele textuur behouden blijft na het verven. Onze keuze gaat uit naar speciaal indringverf voor suède, of een leer of textielverf in combinatie met toevoeging als 2-soft.

Textielverf (65)

Suède indringverf (23)

Leerverf (217)

De penselen en andere benodigdheden

Customize benodigdheden: Het gezegde "een vakman is zo goed als zijn gereedschap" is hier zeker van toepassing.

 • Penselen: Verschillende penselen bieden verschillende effecten. Een dun penseel is ideaal voor gedetailleerd werk, terwijl een bredere penseel je kan helpen bij het dekken van grotere oppervlakken. Het is belangrijk dat de penselen van goede kwaliteit zijn om te voorkomen dat er haren achterblijven op je sneakers.

 • Mengpotjes: Ideaal voor het mengen van kleuren en het bewaren van jouw uniek gemaakte kleurtjes.
 • Maskeertape oftewel afplaktape: Perfect voor het creëren van strakke lijnen of gedetailleerde ontwerpen. Met maskeertape kun je bepaalde gebieden afschermen die je niet wil verven.
 • Stencils: Stencils kunnen je helpen bij het creëren van complexere designs. Plak de stencils op de plekken waar je het design wil hebben en je kan direct aan de slag.

Verf als een pro!

Een mooi paar custom sneakers maken is een mix van techniek, geduld en kennis van het materiaal waarmee je werkt.

Algemene tips

 • Dunne lagen: Het is van essentieel belang om met dunne lagen te werken, vooral bij het verven van sneakers. Dunne lagen zorgen voor een soepeler en professioneler uiterlijk zonder klonten of overlappingen. Het drogen gaat ook makkelijker en vermindert het risico van kraken.

 • Geduld: Laat elke laag volledig drogen voordat je de volgende aanbrengt. Dit voorkomt dat de verf gaat lopen, druppen of een ongelijke textuur krijgt. Vaak is de verf binnen een half uur droog.

 • Test eerst: Voordat je begint met het verven van het hele oppervlak, probeer je kleur en techniek eerst uit op een minder zichtbare plek, zoals de binnenkant van de sneaker. Je kan ook een goedkoper of oud paartje gebruiken om het een en ander uit te testen.

Tips per materiaal

Leer

 • Voorbereiding: Nadat je je lederen sneakers hebt gereinigd, zorg je ervoor dat ze volledig droog zijn. Dit zorgt voor een betere hechting van de verf.
 • Techniek: Begin met het aanbrengen van een dunne laag verf met gelijkmatige streken. Laat elke laag volledig drogen (meestal 15-30 minuten, afhankelijk van de verf) voordat je de volgende aanbrengt. Herhaal dit proces tot je de gewenste kleurintensiteit hebt bereikt. Voor de meeste kleuren zijn 2-3 lagen voldoende.

Canvas/ Textiel

 • Voorbereiding: Canvas en textiel hebben de neiging om verf te absorberen, dus het kan nuttig zijn om een primer of basislaag aan te brengen voordat je je kleur aanbrengt. Dit helpt om de kleur levendig en uniform te houden.
 • Techniek: Breng de verf aan met gelijkmatige, overlappende streken. Je zult waarschijnlijk merken dat je meerdere lagen nodig hebt om een volle kleur te krijgen. Tussen de lagen door moet je zeker 20-40 minuten droogtijd aanhouden. 

Suède/ Nubuck

 • Voorbereiding: Suède en nubuck zijn zeer poreus, dus je moet voorzichtig zijn om deze materialen niet te verzadigen. We raden aan om het materiaal licht te borstelen om eventuele vezels op te tillen en vuil te verwijderen voordat je gaat verven.
 • Techniek: Gebruik zeer lichte penseelstreken en breng dunne lagen aan. Het is cruciaal om de natuurlijke textuur van het materiaal te behouden, dus wees geduldig en voorzichtig bij het aanbrengen van elke laag. Bij gebruik van een wattenbolstaafje raden we hetzelfde aan.

Maak je design af!

Basiskleuren aanbrengen kunnen de meeste, maar als je ècht wat speciaals wilt maken, dan moet je een tandje verder gaan. Hieronder hebben we een aantal technieken uitgeschreven die je kan toepassen.

Kleurgradaties

 • Techniek: Door lichtere en donkerdere tinten van je basiskleur te gebruiken, kun je diepte en dimensie aan je design toevoegen. Je kunt dit effect krijgen door meer lagen van je verf toe te voegen aan specifieke delen van je sneaker of door andere tinten te mengen.
 • Tips: Begin altijd met je lichtste tint en werk je weg naar de donkerste. Dit maakt het mengen en overgangen tussen kleuren gemakkelijker.

Stencils en sjablonen

 • Voordelen: Stencils en sjablonen zijn een fantastische manier om complexe designs en patronen op je sneakers te krijgen zonder dat je een vaste hand nodig hebt.
 • Gebruik: Plak de stencil stevig op je sneaker en zorg ervoor dat alle randen goed aansluiten. Dit voorkomt dat de verf eronderdoor loopt. Breng vervolgens je verf voorzichtig aan met een spons of penseel.

Speciale effecten

 • Metallic & Glitters: Deze speciale verven geven je sneaker een schitterende afwerking. Ze zijn het beste te gebruiken in dunne lagen. Schud je flesje goed voor gebruik om het pigment te mengen.

Neon leerverf (19)

Metallic en Parelmoer leerverf (19)

Glitterlites leerverf (18)

Collector Edition leerverf (29)

Detailwerk

 • Fijne penseel: Gebruik voor gedetailleerd werk een fijn penseel om subtiele lijnen en details aan te brengen. Dit is ideaal voor het schilderen van logo's, tekst of andere miniatuurelementen.
 • Tips: Houd je hand stabiel door je pink op de sneaker te laten rusten terwijl je schildert.

Inhoudsopgave

De laatste stap, het nabehandelen, is net zo belangrijk als de eerste 2 stappen. Bekijk hier de tips!